Pénteki gasztrobulik a Belvárosi Piacon - Websommelier.hu

2015.05.26.

Pénteki gasztrobulik a Belvárosi Piacon

A Séf utcája, Gianni Pasta e Sugo tésztabárja, Szabó Péter Vörös Homár gasztrobárja, KOLBice – és sok-sok finomság, zene és kikapcsolódás vár rátok pénteken esténként a Hold utcában.


Ha jártatok már a bécsi Naschmarkton vagy a barcelonai La Boquerián, tudjátok, hogy milyen hangulata van piacon enni egy kiadós reggelit vagy délutánig kitolható ebédet. Ahol pedig este is lehetőség adódik egy lazább hangulatú vacsorára, iszogatásra, gyorsan kialakul a stabil törzsközönség helyiekből és turistákból egyaránt. Ez az ötlet valósulhat meg Budapesten is, ugyanis a Hold utcai Belvárosi Piac péntekenként hosszabbított nyitvatartással és After Work Fridays gasztrobulival vár benneteket.

 

A Cziegler Győző tervei alapján épült, látványos belső térrel rendelkező csarnok emeletére számos jó nevű bérlő érkezett az elmúlt félévben, hogy minőségi kínálattal írja újra a piaci étkezdékről kialakult itthoni képet. A napközbeni teltházas forgalom egyértelműen megmutatja, hogy kereslet van az igényes kosztra, és nem baj, ha sorban kell állni az ételért, vagy közösségi asztaloknál van csak ülőhely. A délidős sikert látva indult el az új kezdeményezés az éttermek részéről: péntekenként este tíz óráig fogadják a vendégeket az After Work Fridays program jegyében.

 

Kezdteben négy hely – a Bíró Lajos nevével fémjelzett A Séf utcája, Gianni Pasta e Sugo tésztabárja, Szabó Péter Vörös Homár gasztrobárja, és a több üzlettel is rendelkező KOLBice helyi egysége – csatlakozott a péntek esti rendezvényhez. A szezonzáró rendezvényen az Panificio il Basilico szendvicsbár és Szabó Győző színész leendő Steamboo tiki style gasztrobárja is bemutatkozik.

 

 


Miért is jó a péntek estét egy piacon tölteni? Leginkább azért, mert remek ételeket kóstolhattok kényelmes tempóban. Hétről hétre új, különleges ajánlatokkal is készülnek a helyek a friss osztrigától a rántott hurkán át a házi tésztákig és kolbászokig, de pezsgők, proseccók, Aperol Spritz, sörök és borok is mindig szerepelnek a választékban, a bulihangulatról pedig a fények és DJ Candyman da Marquis gondoskodik.

 

Félreértés ne essék, erre a piacra nem táncolni kell menni, viszont pont ideális ha,  az éjjeli klubokat már kihagynátok, de keresitek a jó társaságot, az egyedi környezetet és a minőségi választékot. Ám azoknak is erősen ajánlott, akik a péntek éjszakát már este elkezdenék egy menő belvárosi evős-ivós helyszínen, ínyencek és gasztroarcok társaságában.

 

A júniusig tartó After Work Fridays bulikon a zene mellett izgalmas kultúr-attrakciók is várhatók. Május 29-én Tóth Veráék 20:30-tól játszanak, de érdemes már jóval korábban is megérkeznetek! A nyári leállás után pedig szeptembertől ismét érdemes lesz a Hold utcai piacon zárnotok a munkaheteket.

 

 

Bővebben a vendéglátóhelyekről

 

A Séf utcája

 

Bíró Lajos szerint ez egy jó minőségű kifőzde, persze hozva a társtulajdonos-séftől megszokott fricskákat, mint a „neológ” sólet, rehabilitált lecsókolbász, hurka véresen vagy rántva, tökfőzelék újszerűen, és hasonló bohémségek. Az izgalmas ételek között állandó szereplő a Thom kha gai, vagyis a thai kókusztejes csirkeleves és a vietnámi Pho leves. Hétről hétre új, ötletes ajánlatokkal készülnek péntek esténként a napi választék mellé, a minőség és a mennyiség egyaránt kifogástalan, és pezsgők, borok, fröccsök is kaphatók kísérőként a fogásokhoz. A péntekek after-helyszíne is egyben, mert a szombat reggelt szintén érdemes itt indítani, például egy spenótos-rákos bundáskenyérrel.

 

 

Vörös Homár belvárosi piac és gasztrobár

 

Szabó Péter halkereskedő-halséf év elején költözött budai üzletéből a Belvárosi piac két pontjára, a földszinten halkereskedést üzemeltet, az emeleten pedig gasztrobárt. Itt a már megszokott kultikus finomságokkal vár benneteket, mint a fish&chips, sült és grillezett tengeri halak, tenger gyümölcsei tálak, rák- és halnyársak, halburgerek, saláták. Az egyik legnagyobb kedvenc a friss osztriga borral vagy pezsgővel kísérve, ez utóbbi péntek esténként mindig kérhető. Ha pedig nemcsak az evéshez, hanem a főzéshez is kedvet kaptok, akkor a földszinti kereskedésben alaposan bevásárolhattok.

 

 

Pasta e Sugo

 

A hazai éttermi szcéna egyik legismertebb szereplője, Gianni Annoni üzletében tésztákat és szószokat rendelhettek kedvetekre. Többféle házi tészta közül lehet választani, ezekre kerül a kért szósz, majd a pecorino sajt. Street food-hoz illően alig egy-két percen belül kész is az étel. A tíztojásos friss tészták és a kiváló szószok Itáliából érkeznek, kísérőként pedig egy pohár prosecco vagy bor ajánlott. A pasta&sugo&prosecco nagyon népszerű péntek esténként is, akárcsak az üzlet előtti Aperol Spritz-pult.

 

 

KOLBice

 

A grillezett kolbászokkal töltött kenyértölcséreket áruló KOLBice nemcsak a piacon, hanem Budapest több pontján is elérhető és kedvelt street food. Az egyedi, magvas kolbásztölcsér mini, roppanós kolbászkákkal, ketchup-mustár-majonéz kombóval, és extra feltétekkel (párolt fehérkáposzta, hagymapörc, cheddar szósz) kérhető. Habzsolás helyett elegánsan is fogyasztható kis fapálcikával, és bor helyett itt sört kell – vagy inkább érdemes inni. Péntek esténként is bátran ajánlott, nem zsíros, nem terhelő, hanem egy igazán szexis magyar találmány az este kezdetére vagy végére.

 

 

A DJ

 

Candyman da Marquis énekesként kezdte zenei pályafutását az 5LET együttesben. DJ-karrierje 1995-ben indult, és az elmúlt húsz évben a világ számos nagy fesztiválján és klubjában játszott. Évekig élt és dolgozott az Egyesült Államokban, de rendszeresen tért hazai kiemelkedő zenei eseményekre, és 2006-ban költözött vissza Budapestre. A legnevesebb klubokban, bárokban és partikon találkozhattok vele, péntek esténként pedig az After Work Fridays állandó zenei partnere.

 

 

További információ az After Work Fridays eseményről itt találtok.