2013.12.26.
Hallottatok már a Böff salátáról? Székelyföldön Adventben disznót vágnak, Szenteste hurkát esznek, Karácsony napján pedig többek között böff saláta kerül az asztalra.
Székelyföldön a hagyományok még elevenen élnek. Adventben nincs mulatság, ellenben disznót vágnak, hogy Szenteste hurka és kolbász kerülhessen az asztalra. Karácsony napján a húsleves és a töltött káposzta mellett böff salátát fogyasztanak, a szaloncukrot pedig csak az újévben eszik meg a gyerekek.
Advent a készülődés és a disznóvágás időszaka
Az adventi időszak kezdetén a székely otthonokban is meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún. Ez hagyományosan még most is fenyőágból készül és nem az aktuális divatirányzatoknak megfelelő színekben pompázik, hanem eredeti szimbolikájához hűen 3 lila és 1 rózsaszínű gyertyát tűznek rá.
Adventben lélekben mindenki az ünnepre készül, így hagyományosan ezen idő alatt nem rendeznek a falvakban zenés mulatságot sem. Ebben az időszakban történik a disznóvágás is, amely nagyban hozzájárul, hogy sok finomság kerülhessen az ünnepi asztalokra – tudtuk meg a Carpaticum családi vállalkozás üzemeltetőitől.
Szenteste hurka és kolbász, Karácsonykor böff saláta
A Szenteste napján a férfiak az erdőről meghozzák a karácsonyfának szánt fenyőt, amelyet a család közösen díszít. Székelyföldön Szenteste az angyal érkezését szűk családban várják, ezután pedig közösen elmennek az éjféli misére. A szentmisét követően a házaknál asztalt terítenek és kolbászt, véres hurkát fogyasztanak a családok. Ezt a vacsorát Mária-radinájának nevezik.
Karácsony napján a falvak apraja-nagyja elmegy a templomba. Az ezt követő ebéd hagyományosan húsleves, böff saláta, töltött káposzta, diós és mákos tekercs – mondta el Székely Eszter a Carpaticum képviseletében. Délután általában a szülői háznál egybegyűlik a tágabb család.
Szilveszerkor három napig vígadnak
A Szilveszter kötetlenebb program szerint zajlik, bár Székelyföldön egészen január 2-ig tart az ünnepi időszak, hiszen ezen a napon a házszenteléssel válik teljessé az ünnepkör. A gyerekek különös izgalommal várják ilyenkor a papot, hiszen addig nem szabad cukorkát venni a fáról, míg az nincs megszentelve.
A házszentelés után minden család kikíséri a papot égő gyertyával a szomszéd kapujáig, ott megvárják amíg kijönnek a háziak és köszönnek egymásnak: „Adjon Isten víg farsangi napokat”, ami azt jelenti, hogy vége a böjtnek, kezdődhet a mulatozás.
A Böff salátát, amelynek neve a francia salade de boeuf-ből ered tulajdonképpen a franciasaláta gazdagabb változata:
Hozzávalók:
A házi majonézhez:
1 teáskanál mustár
1 nyers tojássárgája
1 főtt tojássárgája
3-4 deci olaj
A salátához:
10 db sárgarépa
2 db gyökér
2 db karalábé
1 db zeller
8 db közepes krumpli
1 üveg savanyú uborka
1 üveg zöldborsó
majonéz
só
főtt hús, szintén a levesből
A majonéz elkészítése:
A mustárt és a tojássárgáját jól összekeverjük, majd az olajat apránként hozzáadva sűrűre keverjük.
A saláta elkészítése:
A zöldségeket, húst és a savanyú uborkát apróra vágjuk, hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk és belekeverjük a majonézt.
Tippek:
A böff saláta csakis a húslevesben főtt zöldségekből készül. Tálalás előtt 1-2 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Tetejét kedvünk és tehetségünk szerint díszítsük.
Fotó: Flickr
Az információk forrása az erdélyi és székelyföldi természetes élelmiszereket forgalmazó Carpaticum üzlet.
Cím:
1053 Budapest, Veres Pálné utca 19.
Székelyföldi fotók: