2015.12.15.
Húsz ország vesz részt a Bocuse d'Or európai döntőjén, a versenyt 2016. május 10-11-én rendezik meg Budapesten.
Húsz versenyző próbálja bebiztosítani a helyét az európai döntőjén. Húsz ígéretes séf, akik mind arról álmodnak, hogy beírják a nevüket az európai gasztronómia nagykönyvébe jövő év május 10-én és 11-én Budapesten.
Ország | Versenyző |
Ausztria | A nemzeti döntőt 2016. február 29-én rendezik. |
Németország | A nemzeti döntőt 2016. február 20–22. között rendezik. |
Belgium | Peter AESAERT |
Bulgária | Antonio IVANOV |
Horvátország | Tomislav KARAMARKO |
Dánia | Morten FALK |
Spanyolország | Juan Manuel SALGADO |
Észtország | Dmitri ROOZ |
Finnország | Eero VOTTONEN |
Franciaország | Laurent LEMAL |
Magyarország | A nemzeti döntőt 2016. február 18-án rendezik. |
Izland | Viktor ANDRÉSSON |
Olaszország | A nemzeti döntőt 2016. január 30-án és február 1-jén rendezik. |
Norvégia | Christopher William DAVIDSEN |
Hollandia | Jan SMINK |
Egyesült Királyság | Anthony WRIGHT |
Oroszország | Arthur OVCHINNIKOV |
Svédország | Alexander SJÖGREN |
Svájc | A nemzeti döntőt 2016. január 25-én rendezik. |
Törökország | Mutlu SEVKET YILMAZ |
Színvonalas európai selejtezősorozat
Mielőtt a világ legjobb fiatal séfje címéért versenybe szállhatnának a 2017-ben a lyoni Sirhán zajló versenyen, a versenyzők a legtekintélyesebb európai gasztronómiai megmérettetésen csapnak össze.
A Bocuse d’Or Europe megkerülhetetlen állomás, s egyben a selejtezősorozat legnézettebb eseménye is, ahonnan a legtöbb versenyző kerül ki a világdöntő pódiumára. A Bocuse d’Or Europe 2008-as létrejötte óta nem kevesebb mint 11 európai versenyző jut ki innen a lyoni színpadra.
Ebben az évben a vándorversenyen újra találkozik az európai gasztronómia elitje. A 20 versenyzőnek 5 órán és 35 percen keresztül csak egyetlen cél lebeg majd a szeme előtt: elnyerni a Bocuse d’Or Europe 2016 győztesének oly áhított címét. Commis-juk és felkészítő trénerük támogatásával elképzeléseik szerint meg kell alkotniuk egy
húsételt szarvasból és egy halételt kecsegéből és annak kaviárjából.
Hogy bizonyítsák tehetségüket, a versenyzők egy eredeti recept megalkotásához latba vetik technikai tudásukat, kreativitásukat és személyiségüket, s merítenek hazájuk kulturális és kulináris tradícióiból is.
Magyarország és Budapest már szerepel Európa gasztronómiai térképén. A bőséges, ízletes és fűszeres magyar konyha a magyarok hosszú vándorlását tükrözi, s az ország történetének tanújaként ázsiai, német, olasz és szláv hatásokat is magába olvasztott.
Bár világszerte a gulyás országaként ismerik, Magyarországon számos változás ment végbe a gasztronómia területén. Az új fűszerek, a hagyományos receptek korszerűsítése és a fúziós konyha lehetővé tette a magyar séfek fiatal generációja számára, hogy elsősorban gasztronómiai kultúrájuk értékeire támaszkodva szerezzenek maguknak nevet.
„Magyarországon szeretünk úgy fogalmazni, hogy gasztronómiai forradalom zajlott le tíz évvel ezelőtt. Séfek, étterem-tulajdonosok, borászok és cukrászok egyesítették erőiket, hogy megszülessen egy új, intenzívebb, színesebb konyha – Hamvas Zoltán.”
Ennek a sikernek a bizonyítéka, hogy már két magyar séf képviselte az országot a Bocuse d’Or világdöntőjében 2013-ban és 2015-ben, és Budapest büszke lehet arra, hogy immár négy egy Michelin-csillagos éttermet is ajánlhat.
A Bocuse d’Or Europe vendégül látása új kihívás az ország számára.
„Olyan lehetőség ez, mely mindannyiunk számára óriási motivációt jelent. Szeretnénk felhívni a figyelmet a fiatal generációra, szeretnénk csodálatos kulináris kalandot kínálni és új ízeket vinni Európa gasztronómiai színterére – Hamvas Zoltán.”
A Bocuse d’Or Europe-ot Budapesten kívül is lelkesedéssel és támogatással várja Magyarország, mely elkötelezte magát gasztronómiai, kulturális és turisztikai örökségének méltó rangra emelése mellett.