2013.12.04.
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete hagyományos gálaestjét idén Gundel Károly emléke előtt tisztelegve rendezte meg.
November utolsó hétvégéjén a vendéglátósok ellepték a Mezkövesd külterületén található négy csillagos Balneo Hotel Zsorit. A szakmai társaság azért érkezett, hogy megünnepeljék a Magyar Vendéglátók Ipartestületének 22. születésnapját, mindezt úgy, hogy közben Gundál Károlyra is emlékeznek.
Gundel ételeit Magyarország leghíresebb szakácsai készítették el mai köntösben. A Bock Bisztró kiválósága Bíró Lajos, Sárközi Ákossal (Borkonyha) az Amuse Bouches-ért volt felelős.
Garaczi János (Tanyacsárda) és Rácz Ferenc (La Fiesta) a hideg előételért. Gullner Gyula (Hotel InterContinental/Mariott) Wolf Andrással (New York Kávéház) közösen készítette el a levest. Cseh János (Atrium Hyatt/Sofitel/Gundel) és Győrffy Árpád (Arany Kaviár) a főételt. Kovács Sándor (Gerbeaud) és Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda) pedig a desszertet.
Az elegáns est kiemelt célja volt, hogy bebizonyítsa a szakma legjobbjai az eltérő technikák és a korkülönbbség ellenére is összetudnak fogni, különleges fogásokat tudnak alkotni.
Az MVI ráadásul megalapította a Gundel Károly Díjat, melyet olyan személyt díjaznak, aki maradandót alkot a magyar vendéglátás értékeinek megőrzésében, fejlesztésében.
Gundel Károly unokája: Gundel János nem csak a szakmai díjhoz adta az engedélyét, hanem családi archívum kép- és hanganyagából készített összeállítással kedveskedett a résztvevőknek.
A kóstolás már a vacsora előtt egy órával elkezdődött. Welcome Drink-ként a Harmatrázó pálinkáiból, Szent Tamás Pincészet Mád Furmintjából és a Törley pezsgőiből választhattunk. Közben pedig látványos amuse bouché falatokat ízleltünk. Nevezetesen Palóc cappuccino-t, tárkony bon-bont, Borjút Magyaróvári módra és Töltött alma kockákat.
Az előételt már az asztaloknál ülve kezdtük el falatozni. A Formában sült libamájpástétom birsalma pürével legalább annyira ízletes volt, mint a Paprikás malacfül és nyelvkocsonya, amelyekhez Gundel saláta járt.
Az ételsorhoz a Juhász Testvérek 2011-es Egri Olaszrizlingjét szolgálták fel.
A leves a maga egyszerűségében volt nagyszerű. A csicsókát a ropogós bundában sült zsályalevelek tették még izgalmassabbá. A főétel előtt enyhén füstölt pisztrángot kínáltak tormás karfiolhabbal. A meleg ételközi fogáshoz Vylyan-ék 2012-es Villányi Chardonnay HËRKA-ját kortyolhattuk.
Főételként Zselici vaddisznó tarja céklavariációkkal és kelbimbólevélkékkel került a asztalra, amelyhez a Bodri Pincészet 2011-es Szekszárdi Civilis QV Vörös Cuveé-jét kóstolhattuk.
Desszertként az egyik legkedveltebb édességet a Gundel palacsintát ismerhettük meg új köntösben. A diós-csokis nyalánkság fagylalttal és grillázs dísszel érkezett. Jól esett mellé a Fitomark Tokaji Borház és a Kiss István Családi Pincészet 2004-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja.
Az italokat az esztergomi Prímás Pince borpincérének Nagy Fruzsinának a vezetésével töltötték a poharakba. A kávékért pedig Kántor Enikő barista bajnok volt a felelős. A vacsora után kínált macaronokat és mini Dobos tortákat az érdi Pataki Cukrászda készítette, az éjféli büféről pedig a Zsóri Hotel séfje: Juhász Attila gondoskodott. Az jó hangulatot a szakácsból egy este ereéjig műsorvezetővé avanzsált Kovács Lázár garantálta.
Köszönjük a megíhvást Csíki Sándornak és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének!
Weboldal:
FB oldal:
https://www.facebook.com/vendeglatok
Fotók:
MVI