Gundel Károlyra emlékezett az MVI - Websommelier.hu

2013.12.04.

Gundel Károlyra emlékezett az MVI

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete hagyományos gálaestjét idén Gundel Károly emléke előtt tisztelegve rendezte meg.


November utolsó hétvégéjén a vendéglátósok ellepték a Mezkövesd külterületén található négy csillagos Balneo Hotel Zsorit. A szakmai társaság azért érkezett, hogy megünnepeljék a Magyar Vendéglátók Ipartestületének 22. születésnapját, mindezt úgy, hogy közben Gundál Károlyra is emlékeznek.

 

Gundel ételeit Magyarország leghíresebb szakácsai készítették el mai köntösben. A Bock Bisztró kiválósága Bíró Lajos, Sárközi Ákossal (Borkonyha) az Amuse Bouches-ért volt felelős.

 

 

Garaczi János (Tanyacsárda)  és Rácz Ferenc (La Fiesta) a hideg előételért. Gullner Gyula (Hotel InterContinental/Mariott) Wolf Andrással (New York Kávéház) közösen készítette el a levest. Cseh János (Atrium Hyatt/Sofitel/Gundel) és Győrffy Árpád (Arany Kaviár) a főételt. Kovács Sándor (Gerbeaud)  és Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda) pedig a desszertet.

 

 

Az elegáns est kiemelt célja volt, hogy bebizonyítsa a szakma legjobbjai az eltérő technikák és a korkülönbbség ellenére is összetudnak fogni, különleges fogásokat tudnak alkotni.

 

Az MVI ráadásul megalapította a Gundel Károly Díjat, melyet olyan személyt díjaznak, aki maradandót alkot a magyar vendéglátás értékeinek megőrzésében, fejlesztésében.

 

 

Gundel Károly unokája: Gundel János nem csak a szakmai díjhoz adta az engedélyét, hanem családi archívum kép- és hanganyagából készített összeállítással kedveskedett  a résztvevőknek.

 

A kóstolás már a vacsora előtt egy órával elkezdődött. Welcome Drink-ként a Harmatrázó pálinkáiból, Szent Tamás Pincészet Mád Furmintjából és a Törley pezsgőiből választhattunk. Közben pedig látványos amuse bouché falatokat ízleltünk. Nevezetesen Palóc cappuccino-t, tárkony bon-bont, Borjút Magyaróvári módra és Töltött alma kockákat.

 

 

Az előételt már az asztaloknál ülve kezdtük el falatozni. A Formában sült libamájpástétom birsalma pürével legalább annyira ízletes volt, mint a Paprikás malacfül és nyelvkocsonya, amelyekhez Gundel saláta járt.

 

Az ételsorhoz  a Juhász Testvérek 2011-es Egri Olaszrizlingjét szolgálták fel.

 

 

A leves a maga egyszerűségében volt nagyszerű. A csicsókát a ropogós bundában sült zsályalevelek tették még izgalmassabbá. A főétel előtt enyhén füstölt pisztrángot kínáltak tormás karfiolhabbal. A meleg ételközi fogáshoz Vylyan-ék 2012-es Villányi Chardonnay HËRKA-ját kortyolhattuk.

 

Főételként  Zselici vaddisznó tarja céklavariációkkal és kelbimbólevélkékkel került a asztalra, amelyhez a Bodri Pincészet 2011-es  Szekszárdi Civilis QV Vörös Cuveé-jét kóstolhattuk.

 


 

Desszertként az egyik legkedveltebb édességet a Gundel palacsintát ismerhettük meg új köntösben. A diós-csokis nyalánkság fagylalttal és grillázs dísszel érkezett. Jól esett mellé a Fitomark Tokaji Borház  és a Kiss István Családi Pincészet 2004-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja.

 

Az italokat az esztergomi Prímás Pince borpincérének Nagy Fruzsinának a vezetésével töltötték a poharakba. A kávékért pedig Kántor Enikő barista bajnok volt a felelős. A vacsora után kínált macaronokat és mini Dobos tortákat az érdi Pataki Cukrászda készítette, az éjféli büféről pedig a Zsóri Hotel séfje: Juhász Attila gondoskodott. Az jó hangulatot a szakácsból egy este ereéjig műsorvezetővé avanzsált Kovács Lázár garantálta.

 

Köszönjük a megíhvást Csíki Sándornak és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének!

 

 

 

Weboldal:

http://mvi.hu 

 

 

FB oldal:

https://www.facebook.com/vendeglatok

 

 

Fotók:

MVI