2015.11.28.
Elnyerte a Fiatal Szakácsművészeknek járó Gundel díjat Endrédi Zoltán, a csopaki Márga bisztró séfje 2015-ben. . Hatalmas elismerés ez a dinamikusan fejlődő és megújuló balatoni gasztronómiának.
A Gundel Étterem 2015-ben először osztott gasztronómiai művészeti különdíjat fiatal és tehetséges, de még nem ismert szakácsok kiemelése és támogatása érdekében. Idén a látványosan és dinamikusan megújuló balatoni éttermek, vendéglátóhelyek kerültek középpontba, és a 35 év alatti fiatal szakácsok körében került odaítélésre a díj. Az állandó kuratóriumi tag Lázár Chef mellé Kalla Kálmánt, a balatoni vendéglátás nagy tiszteletben álló séfjét kérték fel, hogy segítsen az ifjú tehetségek kiválasztásában és a díj odaítélésében. Ezentúl minden éveben más-más témakör szerint keresik majd a díjra érdemesek körét.
Endrédi Zoltán, séf a díjról: “Hatalmas megtiszteltetés számomra ez a díj, nem tudom elmondani mennyire inspirál és feltölt, nagyon jó érzés, hogy az ember munkáját elismerik, és azt gondolom, hogy a fiatalok számára ez igazán nagy ösztönző erő lehet. Gratulálok a többi díjazottnak is, mi a Márgában igyekszünk a jövőben még jobbak lenni, fejlődni és tanulni, továbbra is sokat tenni a balatoni gasztronómia fejlesztésének érdekében.”
A Gundel művészeti díjat az ezredforduló tavaszán alapította a Gundel Étterem vezetősége. Az első díjátadásra 2001 májusában került sor, eleinte 10, a későbbi években pedig 14 kategóriában díjazták a különböző művészeti ágak legjobbjait. Mind a sajtó, mind a művészeti közélet a vártnál is nagyobb szeretettel és elismeréssel honorálta az alapítók szándékát. 2005-ben a Gundel újjászervezte a kuratóriumot és magát a díjátadást is.
A kuratórium elnöke Szinetár Miklós (Kossuth díjas és kétszeres Jászai Mari díjas, opera-tévé és filmrendező, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze). A Gundel Művészeti Díj célja, hogy a művészeti felsőoktatási intézmények jelöltjei közül kikerülő fiatal, tehetséges díjazottak a díj birtokosaként minél több lehetőséget kapjanak a karrierjük elindításához.
2015-ben először adnak gasztronómiai művészeti különdíjat fiatal és tehetséges, de még nem ismert szakácsok kiemelése és támogatása érdekében. A Gundel Fiatal Szakácsművészek díja ebben az évben a balatoni vendéglátás megújításában résztvevő 35 év alatti fiatal szakácsok körében került odaítélésre.
Zoltán 1997-ben kezdte meg vedéglátós tanulmányait Veszprémben, 2002-től sous chefként dolgozott tíz éven keresztül a veszprémi Chianti étteremben, 2012-től szakács a balatonkenesei Hotel Marina Portban, 2013-től séf a Szent Donát Pincészet éttermében majd 2014-től a Márga bisztró séfje.
“Közel 15 éves szakmai tapasztalatom során megtanultam azt, hogy ez a hivatás teljes odafigyelést, koncentrációt és elhivatottságot igényel. Folyamatos tanulást,fejlődést önképzést követel. A gasztronómia rohamos léptekben fejlődik: napról napra, hétre hétre ismerkedhetünk meg új ételkészítési eljárásokkal és trendekkel. Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy mindezeket a legjobb tudásunk szerint adjuk át a kedves vendégeinknek.”
– vallja a Gundel díjas séf, Endrédi Zoltán.
Gastro.hu szerkesztősége nevében ez úton is gratulálunk Endrédi Zoltán séfnek, a Márga Bisztrónak és az egész csapatnak, akik segítették a munkáját!