2014.04.11.
Mentás eperleves, kaukkfüves lencseleves, miso leves tofuval – csak egy pár finomság amiért érdemes kilátogatni a hétvégén a Palotanegyedbe.
A retegett főzelékek és levesek ideje leáldozott. Egy ideje tudjuk, hogy nem attól lesz jó egy főzelék, ha agyon lisztezzük és megáll benne a kanál, a valódi leves nem kockából és ételízesítőből készül, ahogy már Kispál is megénekelte az eperleves tejszínhabbal és mentalevéllel az igazi.
Ennek a folyamatnak köszönhető, hogy a leves és a főzelék önálló brand lett, sorra nyílnak a levesezők és a gourmet éttermekben is kínálnak főzeléket, sőt az ételek köré ma már rendezvényt is szerveznek.
A második Budapesti Leves és Főzelék Fesztiválnak a Palotanegyed ad otthont, a Szabó Ervin és a Mikszáth tér vonzáskörzetében elhelyezkedő rendezvényhez elsősorban olyan éttermek és ételkészítők csatlakoztak, akik a levesben is jeleskednek. Nem csak kültéri árusok vannak, hanem a környéken lévő vendéglátóhelyeken is kereshetitek a fesztiválra készült ajánlatokat.
Kísérőként van kenyérlángos, magyar és osztrák sajt, kézmüves sör, tócsni, kolbász, főtt kukorica, sült krumpli, pálinka és kézműves termékek is. Talán egy kicsit több, mint amire számítottunk, de a fesztiválhangulat garantált.
A leveseket és a főzelékeket egységesen 3 dl-es, 5 dl-es és 7,5 dl-es adagokban kínálják, a kis adag 500 forintba kerül, a közepes 1000 forintba, a nagy 1500 forintba. Ezért az összegért feltét is jár. A Zappánál pedig leves menüvel rukkoltak elő, itt akár birsalmás vagy homoktövises sörrel is kérhetitek a leveseteket.
A teljeség igénye nélkül van például hagyományos magyar bográcsgulyás, lengyel Zurek, vagyis savanyú rozsleves, lazackrémleves, harcsakrémleves, mentás eperkrémleves, kakukkfüves lencseleves kolbásznyárssal, currys sárgaborsófőzelék, sárgarépafőzelék, kapros cukkinifőzelék, spenót, japán miso leves, zsályás babfőzelék is.
Mi többek között a Zappa kaukkfüves lencselevesét kóstoltuk, ami szerintünk elbírt volna még egy kis kaukkfüvet, a rozmaringos burgonyafőzeléket, amire feltétként frissen sütött grillsajtot válaztottunk és a Delish Bisztró tárkonyos ragulevesét, ami nem váltotta be száz százalékig a hozzáfűzött reményeket.
Felkeltette az érdeklődésünket a Zappa toszkán paradicsomlevese, a Vöröshomár paradicsomos tengerigyümölcs levese, a Sushigyár japán levesei is. Ezekért még biztos, hogy visszatérünk.
Rendkívüli előny, hogy nincs belépő és az idő is ismét tavaszias. További részleteket itt találtok.
Huszár Boglárkát itt követhetitek a Facebookon.