Bocuse d'Or utánpótlásverseny döntő - Websommelier.hu

2015.10.19.

Bocuse d'Or utánpótlásverseny döntő

Az esemény elsődleges célja, hogy a fiatal szakácsok és tanulók közül, szigorú szakmai szempontokat figyelembe véve, segítőket találjon a Bocuse d’Or döntőjébe jutásért induló versenyzők soron következő megmérettetéseihez.


Október 18-án, vasárnap került megrendezésre a Bocuse d’Or utánpótlásverseny döntője a METRO Gasztroakadémián. A jelentkezőknek a megadott életkoron (20-22 év) kívül többek között olyan szempontoknak is meg kellett felelniük, mint a folyékony angol nyelvtudás vagy az állóképesség. A 12 fiatal szakácsnak két feladatban – egy számukra már ismert versenytémával: saláta bevert tojás és baguette, illetve egy titkos nyersanyagkosár (lazac és zöldségek) tartalmából a helyszínen összeállított főétel és mártás elkészítésével kellett összemérnie tudását.

 

 

A konyhában Bíró Lajos és Tóth Gábor pontozta a versenyzők munkája során látott racionális anyagfelhasználást, összeszedettséget, a szakszerűséget és a tisztaságot, míg a kóstolás során Arnold Károly, Bakcsy Árpád, Bősze Ákos, Hamvas Zoltán, Nyíri Sándor /Szása/, Varjú Viktor és Vomberg Frigyes értékelte a versenymunka ízét, textúráját, prezentációját, valamint azt, hogy a fogás mennyire felelt meg a Bocuse d’Or szellemiségének.

 

 

Az egész ország gasztronómiai fejlődését dicséri, hogy a 12 ifjú versenyző között ugyan úgy találunk Budapestről, mint vidékről érkezőket. A versenyzők névsora a következő:

 

Barna Zsanett

Csécs Bence

Jándi Lőrinc

Kosztics Bianka

Krebán Klaudia

Lotz András

Pozsár Bence

Sándor Lőrinc

Szabó Kevin

Szász Kristóf

Tatár Márk

Tóth Attila

 

 

Az utánpótlás verseny végeredménye a következőképpen alakult:

 

I. helyezett: Szabó Kevin – Onyx Étterem

II. helyezett: Barna Zsanett – Onyx Étterem

III. helyezett: Szász Kristóf – Bock Bisztró

Különdíj: Sándor Lőrinc – Kistücsök Étterem

 

Az első három helyezettnek kiosztott értékes tárgyi ajándékok mellett a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület kezdeményezésére az utánpótlás verseny során legkiemelkedőbben teljesítő szakács(ok)nak lehetősége nyílhat arra, hogy a Bocuse d’Or verseny keretében szerephez jusson a versenyben megmérettető séf oldalán. Mellette társai, a további, a Bocuse d’Or európai döntője kapcsán felmerülő feladatok teljesítése alkalmával szintén szereppel bírhatnak, akár a kontinentális döntőn versenyző csapatok második segítőjeként.