Perény Winery: A tradíció és a modern borászati technológia találkozása.
A birtok története:
A családunk nemzedékek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel saját fogyasztásra. Ez adott ihletet a 2002-ben elkezdett szőlészet és borászat modern, de mégis hagyományokra épülő fejlesztésére.
A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:
A borok hordós és palackos érlelése egy több mint 100 éve „kóser borászatnak” épített, általunk felújított pincében történik. Több mint 300 hordónk - zömében barrique - de használunk hagyományos ászok hordókat is.
Az ültetvény bemutatása:
80 ha-os területen 21 szőlőfajtát termelünk. Az ültetvények 1/3-a új, első-másod éves telepítés (5200tő/ha, fém támrendszer). Superior boraink alapanyagát, a kiváló kitettségű Padok dűlőben 26ha-ról szüreteljük. Kiemelten fontos számunkra a Hárslevelű, mint fajta, melyet debrői és verpeléti dűlőinken 8ha-on termelünk.
A birtok borai:
Borainkat classic és superior családba rendeztük. Mindkét család zászlóshajója az Egri Bikavér és az Egri Csillag. Fajtaborinkat sokszínűségét reduktív, barrique és battonage technológiák gazdagítják. A szívünkhöz közel álló hárslevelű potenciálját mindhárom technológiával megmutatjuk, késői szüretelésű formában is.
Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:
A borainkat és régiónkat megismerni vágyók részére a Petrény borpanzió nyújt gazdag programokat (szállás, borvacsorák, borkóstolók, ültetvényséta, hordósimogatás, bortrezorok, éjszakai fürdőzés, stb.)
Természeti és kulturális látnivalók a környéken:
Egerszalók és Eger kimeríthetetlen forrása, nem csak a termálvizeknek, de kulturális programoknak és történelmi látnivalóknak is. Gyógy és termálfürdők serege (20km-en belül 8fürdő), Eger történelmi belvárosa, Szilvásvárad, Mátra-Bükk túraútvonalai, stb.
Meggyőződésünk, hogy a jó bor alapja a kiváló minőségű szőlő, amit csakis gondos műveléssel lehet a tőkéről megszerezni. Az érett, kizárólag egészséges szőlőt a lehető legtisztább körülmények között erjesztjük. Szeretnénk, hogy minél több fogyasztó megismerje és megkedvelje a borainkban rejtőző gyümölcs ízét és a borvidék talajának, klímájának évszázadok óta őrzött egyedi zamatát.