Köszöntjük a Molnár Pincészet és Szőlőbirtok facebook oldalán! Mottónk : Minőség,megfizethető áron!
Pincészetünket 1996-ban alapítottuk meg az egri Szépasszony-völgyben. A többgenerációs szőlőművelő és borászati tapasztalatra épülő pincészet feldolgozó részét feleségem szüleitől vettük át , akik mai napig részt vállalnak szőlőművelő munkában. Családi gazdaságként folytatjuk tevékenységünket. A borászati feldolgozó, a szőlőművelő gépek telephelye, a szőlőterületek közelsége miatt Felnémeten található.
Elsősorban vörös, jóval kevesebb fehér szőlőterületünk van.
Néhány szót a technológiáról. Oxidatív borok előállításával foglalkozunk, irányított erjesztést alkalmazunk. Az illatos fehér fajtákat 8-12 órán át héján áztatjuk az intenzív íz és illatanyagok kinyerése céljából. A vörös szőlőt 2-5 hétig héján erjesztjük, 24-36 hónapig 5 és10 hl-es ászok hordóban érleljük, majd palackosan vagy lédig formában kerülnek eladásra boraink. Barrique hordóinkba a legtöbbet ígérő vörösboraink kerülnek. Az Egri Leányka tölgyfa-, a Chardonnay kőrishordós érlelést kap. Kedvező évjáratban, megfelelő hőmérsékleti viszonyok között Jégbort is készítünk. Nagy a fajtaválasztékunk, a fehér és vörös mellett igen kedveltek rozé boraink is.
Feleségem borász és borbírálói képesítéssel rendelkezik, ő irányítja a feldolgozást. A Szépasszony-völgyben a 16-os pincében találják meg borainkat. Hosszú évek szorgalmas munkájával építettük fel a Molnár Pincészetet aminek továbbvitele a fiam feladata lesz. A generáció legfiatalabb tagja, Molnár Gergely a Corvinus Egyetem szőlész-borász karán folytatja tanulmányait. A borászat ma már rendelkezik a modern szőlő-feldolgozáshoz és borkészítéshez szükséges eszközökkel, saját szőlőművelő gépekkel. Mindemellett megőrizte a tradicionális értékeket. Hangsúlyt fektet a hosszú tölgyfahordós érlelésre. A jó minőséggel szeretné megtartani vásárlóit.
A szőlőbirtokunk területei az egri borvidéken, Eger, Andornaktálya és Egerbakta határaiban terülnek el. A családunk 17 hektár területen gazdálkodik. A jó bor mindent eldöntő alapja a szőlőhegyen keresendő. A szőlő telepítése során az volt a célkitűzésünk, hogy olyan termőtalajjal, fekvéssel rendelkező dűlőket, olyan szőlőfajtákat válasszunk, melyek a későbbiek során kiváló minőségű alapanyagot biztosítanak borászatunk számára. A megfelelő terméskorlátozással, figyelembe véve a fajta sajátosságait, további minőség emelkedést érünk el.
Szőlőművelő gyökereink az Egerhez csatolt Felnémethez kötnek minket, ezért a területek nagy része ott található.
Eger – Birka dűlő: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékfrankos Blauburger, Turán
Eger – Szarkás dűlő: Kékmedoc (Menoire), Chardonnay
Eger – Galagonyás dűlő: Kékfrankos
Egerbakta – Paptag dűlő: Leányka
Andornaktálya – Erdélyi dűlő: Muskotály
Andornaktálya – Cserjéslápa: Medina