Parkolási lehetőségek:
Parkoló
Utcán
Cím: Gombos-hegyi Pincesor, Hercegkút, 3958
Tömegközlekedés: Tokaji borok kóstolása Hercegkúton, a világörökség részét képező Gombos-hegyi Pincesoron!
A Tokaj-hegyaljai Götz Pincészet egy kis sváb településen, a festői környezetben elhelyezkedő Hercegkúton található, Sárospataktól mintegy 3 kilométerre. A falu büszkesége, a 2002 óta a világörökség részét képező Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor. Utóbbi pincék között találhatók meg a Götz család érlelő- és kóstolópincéi is.
A szőlő és bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként hagyományozódik évszázadok óta, és meghatározó szerepet tölt be a Götz Pincészet életében. Családi vállalkozásunk 17 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el. E déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű területeken a hagyományos tokaji szőlőfajták mindegyike megtalálható, méghozzá olyan kiváló minőségben, amely lehetővé teszi, hogy az összes jellegzetesen tokaji borkülönlegességet elkészítsük belőlük.
A minőségi borkészítés elengedhetetlen eleme a jó pince. Családunk a helyi vulkanikus alapközet riolittufájába vájt pincében érleli borokat, amely 9 celsius-fokos hőmérsékletet tart az egész év során. A magas páratartalom és a hordókban érlelődő borokból származó vegyületek táplálják a helyi pincék falán megjelenő gombatelepeket, a nemespenészt, latin nevén a Cladosporium cellare-t, amely összefüggő réteget képez és állandó, homeosztatikus pinceklímát biztosít.
A megtermelt szőlőt és aszúszemeket a családi gazdaság dolgozza fel a hagyományos és a modern technológia optimális ötvözése mellett. A teljes botrytiszes fedettségű aszúfürtökből oxidatív módon, hosszú tölgyfahordós érleléssel készülnek magas puttonyszámú aszúboraink, míg a friss, ropogós száraz és félédes borok irányított erjesztéssel, reduktív eljárással születnek kezünk alatt.
Végül, de korántsem utolsó sorban megemlítendő, hogy a pincegazda világszép leánya lett Magyarország I. Borkirálynője, aki a tokaji és a magyar borok népszerűsítése mellett, szabadidejében atyja pincéjében kóstoltatja a hegy levét az oda látogató megfáradt vándorokkal.