Az Szerémnek borai.
Magyarkanizsa, Nikola Tesla 13.
tel: +38162779664
DUKAY-SAGMEISTER BORÁSZAT
Borászatunkat Dr. Dukay Krisztián és Sagmeister Ernő vezeti.
Szőlőink a legendás szerémi borvidéken, Ürög és Nyárád történelmi dűlőiben (KEW/Kő, DEVAS/Dévás, KANIAS/Kányás) találhatók. 5,5 hektáron furmintot, kadarkát, pinot noir-t termesztünk, valamint kisebb mennyiségben hárslevelűt és szerémi zöldet. A szigeti-t (a furmint magyar neve) mi vittük vissza a Tarcal-hegyre, ahonnan feltehetően származik. Az integrált termesztési alapelveket követjük (csak szükség szerint védekezünk); a gyomirtót, rovarirtót nem „ismerjük”. A tőkéket hozamkorlátozzuk.
A borászatban a természetes minőségre fektetjük a hangsúlyt, s arra törekszünk, hogy kézműves borainkban kiemelkedjenek a dűlőjegyek, a terroir. Fajélesztőket, enzimeket, speciális adalékanyagokat ezért nem használunk.
A SZERÉMI BORVIDÉK
A Tarcal-hegy ősi röghegy – helyzetéből adódóan szigethegy. Geológiailag igen változatos: márga, palák, mészkövek, homok- és görgetegkövek, pannon agyag alkotják. Egyes pontjain a tengeri üledék alól előbújnak magmatikus kőzetei: elsősorban szerpentin és trachit. A legfiatalabb réteg a lösz.
1960 óta Szerbia első nemzeti parkja.
Szerémség 4 császárt adott a birodalomnak - köztük Európa egyik legnagyobb szőlőtelepítőjét, Probus-t - , de már a rómaiak előtt, és az avarok után is műveltek itt szőlőt.
Ambrus Lajos jegyzi: „ Bél Mátyás óta bortörténeti közhely, hogy az egész Kárpát-medencei borászat innen terjedt szét.” Mátyás király krónikása, Galeotto Marzio így vélekedik: „Nem tehetem, hogy a Szerémség boráról hallgassak – annyira kellemetes ez, hogy nehéz lenne párját találni a földkerekségen.” Török korig a magyar királyság legelső bora. Vámtételek bizonyítják, a sorban második somogyi bornál legalább kétszer drágább. Milyen lehetett a korabeli szerémi fehérbor? A válasz egyszerű: mint később a tokaji. A török veszély elől elvonuló szerémi borászok elsősorban Tokajban ill. a Mecsek-Balaton-Somló vonalon találtak új otthonra.
Az őshonos szőlőfajták (a teljesség igénye nélkül): szigeti (furmint), szerémi zöld, fehér bakator, kadarka, magyarka. Jelentős hagyománnyal bírnak még az olaszrizling és a kékfrankos.
A hegy szakrális központja Ürög. Itt sorakozik fel a feltételezhetően Pálos alapítású monostorok java (Kis- és Nagy-Remete, Görgeteg…) A világi központja pedig Karom – s hozzá kötődik a szerémi borászat ma talán legismertebb borkülönlegessége, a karlócai ürmös.
Szőlőink:
KANIAS dűlő, 280m
⁂ agyagos(vörös és fekete) erdei talaj, erodált vasas mészkő, görgetegkő, pala. Helyenként és időnként magas talajvízszint.
furmint 0,9 / kadarka 0,1 ha, alacsony kordon, 2009
⁂ agyagos(vörös és fekete) erdei talaj márgás lösszel vegyesen.
pinot noir 1 ha alacsony kordon, 2009
furmint 0,6 / kadarka 0,6 / szerémi zöld 0,15 ha bakművelés, 2011
DEVAS dűlő, 240m
⁂agyagos(vörös és fekete) erdei talaj meszes tellérekkel, pala és mészkő kavicsokon
0,4 furmint / 0,3 kadarka / 0,3 hárslevelű ha alacsony kordon, 2010
KEW dűlő, 320m
⁂szerpentin alapkőzet dolomittal, erodált mészkővel / ahol van termőréteg : agyagos (vörös) erdei talaj ill. lösz
furmint 0,6 / kadarka 0,3 ha bakművelés, 2010